Bli en bra hundägare

Välkommen till en sida för dig som älskar hundar och andra djur. Vi vill skapa en sida som fokuserar på hundar och där vi genom tips, fakta och olika tankar kan ge dig som hundägare en möjlighet att utveckla relationen till din hund. Att äga en hund är otroligt givande och du kommer att få en trofast vän genom resten av livet.

Vårt mål är att du får inspiration kring hur du själv kan utveckla ditt eget ledarskap och därigenom få ut maximalt av din hund – och där hunden får ut maximalt även av dig. Vi vill skapa en symbios er emellan. Välkommen!


Valpkurs

En valpkurs är nästan ett måste för dig som blivit hundägare för första gången. Även mer erfarna hundägare kan med fördel delta vid en valpkurs och dra nytta av den kunskap som de erfarna instruktörerna delar med sig av. Valpkursen i Stockholm sker löpande under några veckor och där man som ägare tillsammans med valpen får utföra moment som sker i syfte att skapa en bättre kommunikation mellan hund och ägare. Man får även uppgifter att utföra i det egna hemmet.

Att alla hundar är unika är något som tas i beaktning: instruktörerna kan till viss del skräddarsy kursen och övningarna för att passa en specifik hunds personlighet och lynne. Detta gör att du aldrig behöver skämmas för att du kanske inte lyckas få din valp att lyda lika bra som andra – det handlar om att hitta rätt väg för just er.

Utöver den nyttiga träningen så kommer hunden även att få en chans att träna upp sin sociala kompetens och lära sig hantera situationer med andra – både större och mindre – hundar. Man kan med fördel gå som en familj till en valpkurs så att alla medlemmar har samma infallsvinklar vad gäller lydnad och disciplin.


Veterinär

En veterinär behandlar alla typer av djur och arbetar på samma sätt som en läkare med att undersöka och diagnostisera sina patienterna. Vissa djur behandlas på arbetsplatsen och då på en veterinärmottagning eller på ett djursjukhus – andra djur behandlas på plats i exempelvis stallet eller i hästhagen. Där brukar normalt storleken vara det som avgör. Vissa djur som lever på zoo behandlas där.

En veterinär kan även arbeta med andra saker. Viktigt är att exempelvis slakt och djurhållning följer de lagar och regler som finns. Att detta sker är något som kontrolleras av särskilda veterinärer som genom oanmälda besök kan se över en verksamhet samt exempelvis kontrollera att köttet är av god kvalitet och att ingen riskerar att bli sjuk i samband med att man äter av det. Vissa veterinärer arbetar även med forskning.

För att bli veterinär så krävs det minst 5.5 år på högskola eller universitet. För att antas till ett sådant program så krävs det normalt ganska höga betyg. Detta då många drömmer om att arbeta med djur och att det således finns en hög konkurrens om de platser som finns.

Hundfoder

Att välja rätt hundfoder är en viktig fråga för varje hundägare. Genom rätt hundfoder får du en hund som mår bra, som är pigg, glad och alert och som håller sin vikt. Fel foder kan ge dig en fet hund som aldrig orkar göra de saker du vill och där risken för sjukdomar dessutom ökar. Idag finns väldigt många olika typer av hundfoder på marknaden och där dessutom en stor uppsjö av producenter finns att välja på. Helt lätt är det inte att hitta rätt, baserat på detta.

Ett tips är att rådfråga experter: en veterinär, personalen i djurbutiken eller en uppfödare om vilket foder som borde vara bäst utifrån din hunds ras, ålder och vikt. Du kommer säkerligen att få vara beredd att testa dig fram och där vissa typer av hundfoder kommer att visa sig vara bättre än andra. Ett råd är att alltid välja foder med en högre kötthalt.

Normalt så fungerar torrfoder bra, men även exempelvis konserver eller färskfoder kan vara bra val. Många hundägare har torrfoder som en bas och där man sedan, vid vissa tillfällen, erbjuder exempelvis konserver eller färskfoder för att variera kosten lite. Det kan vara ett bra tips.